Egyéb finanszírozási termékek

 

Belföldi visszkeresetes faktoring

A bank megvásárolja az ügyféltől (szállítótól) a számlákban foglalt vevőköveteléseit, míg a Banknak visszkereseti joga van az ügyféllel szemben arra az esetre, ha a követelés lejár.

A faktoring előnyös a szállítónak, mert:

 • a faktoring rendkívül vonzó megoldás olyan kis- és középvállalatoknak, amelyeknek szüksége van likvid tőkére, de a mérlegeredménye alapján nem igényelhetne bankhitelt
 • azoknak a vállalatoknak ajánlható ez a finanszírozási lehetőség, amelyek alultőkésítettek, esetleg szervezeti átalakuláson mennek keresztül vagy intenzív növekedési szakaszban vannak, illetve e három tényező együttese jellemzi a vállalkozást. Ha a vállalatnak megbízható vevőpartnerei vannak, a faktorálással a vevő-kintlévőségei rövid időn belül készpénzre válthatóak
 • a számlaérték 80-90%-áig előfinanszírozható
 • gyors és rugalmas kiszolgálás

 

Közraktárjegy fedezete mellett nyújtott rövid távú finanszírozás

A raktározó cégek által kibocsátott közraktárjegyek fedezete mellett nyújtott rövid távú finanszírozási forma. Igénybevételéhez hitelkeret- vagy egyéni kölcsönszerződés jön létre. Mindazoknak ajánljuk, akik finanszírozásra alkalmas közraktárjegyek birtokában vannak. A finanszírozás mértéke az áru értékének  75%- 90%-a. Finanszírozható termékek: mezőgazdasági, elsősorban tőzsdei termékek.

A hitelfelvevő számára előnyös, mert:

 • gyors jóváhagyás és folyósítás jellemzi
 • elérhető finanszírozási forma EU intervenciós felvásárlás esetén is
 • rugalmas kiszolgálás
 • mérsékelt hitelkamatok

 

Váltó, saját váltó leszámítolás

A váltóleszámítolás olyan pénzügyi tranzakció, ahol a váltó tulajdonosa (forgatmányos) eladja a váltóját a banknak, a bank pedig kifizeti az ügyfélnek a váltó névértékének diszkontált összegét. A lejárat előtt a váltó kibocsátója kifizeti a váltó névértékét a banknak. A saját váltó kiállítható kereskedelmi ügyletek esetében, vagy VIC ügyfelek igényelhetik váltó leszámítolás esetén.

 

Forfetírozás

A bank jövőbeli, ütemezett középtávú követeléseket vásárol meg (amelyek főként bérleti szerződésekből adódnak) visszkeresettel vagy visszkereset nélkül. A bank kifizeti a jövőben esedékes összeg diszkontált értékét (jelenérték) a bérbeadónak, majd a bérlő egyenlő összegekben fizeti meg a díjat a banknak. A számítás az annuitáson alapul. A díj fedezi  az ügylet tőke és kamatköltségét.

Előnyei:

 • A kedvezményezett bérbeadó előre megkapja a teljes diszkontált ellenértéket
 • visszkereset nélkül is igényelhető

 

Pénzügyi lízing

A bank mint bérbeadó megvásárolja az eszközt, azért hogy a bérlő lízingdíj ellenében a lízing ideje alatt is használhassa. Az eszköz és a szállító a bérlő által kerül kiválasztásra. A vásárlás további feltételei a vételi szerződésben kerülnek rögzítésre. A bank a vételárat közvetlenül a szállítónak fizeti ki.

A bérlő lízingdíjat fizet a banknak – amely fedezi az ügylet tőke és kamat költségét – egyenlő részletekben, a törlesztési tervnek megfelelően. A számítás az annuitáson alapul. A kölcsön visszafizetése után a Bérlő megvásárolja az eszközt az előzetes megállapodás szerinti áron. A tulajdonosi jogok automatikusan átszállnak a Bérlőre.

A lízing előnyei:

 • hosszú futamidő alatt vehető igénybe
 • jól kalkulálható
 • a lízingelt eszköz használatba vehető, mielőtt az ténylegesen a cég birtokába kerülne
We use cookies to ensure our visitors have the best browsing experience on our website.
Find out more... I agree